Hvordan får man bedre søvn? 4 tips til at sove bedre om natten

Mange mennesker døjer med dårlig søvnrytme, og dette kan være utroligt belastende i en travl hverdag.

Du går i seng 22.30 – et fornuftigt tidspunkt – og glæder dig til at vågne veludhvilet kl. 6.00. Parat til en ny dags udfordringer. Desværre vågner du allerede kl. 2.00. Roterer som en grillkylling på spid til kl. 5.00, og når lige at falde i en dyb remsøvn, inden vækkeuret ringer, og du skal op og i gang.

Ovennævnte er en situation, mange kan nikke genkendende til. Det kan føles, som en umenneskelig opgave at skulle kæmpe sig igennem en lang arbejdsdag, når du ikke har fået en ordentlig nattesøvn.

Vågner du med hovedpine?

Men hvad er årsagen til din søvnløshed, og hvad kan du selv gøre?

Årsagerne til søvnløshed kan være mange. Stress og anspændthed er en oplagt årsag, men den kan komme til udtryk på forskellige måder. Hvis du for eksempel vågner med en knaldende hovedpine, kan det være et tegn på, at din anspændthed får dig til at skære tænder i søvne.

At skære tænder gennem en længere periode kan være utroligt skadeligt og invaliderende. Ikke blot har du den umiddelbare ulempe, at du vågner med hovedpine gang på gang. Hvis du skærer tænder over længere tid, kan det også medføre en vedvarende forrykning af din tand- og kæbestilling, som på længere sigt kan forårsage ubalance og smerter i hals- og nakkeregionen.

Det er heldigvis meget let at forebygge, at du kommer til at skære tænder om natten. Du skal blot anskaffe en bideskinne, som du bruger i løbet af natten.

Bideskinner fås i mange prislejer. En bideskinne støbt specielt til dig, kan koste flere tusinde kroner.

Men hvis du blot gerne vil afprøve, om en bideskinne kan afhjælpe dine søvnproblemer, er det oplagt at starte med at anskaffe en helt almindelig og noget billigere model.

Du kan læse mere om de forskellige typer og kvaliteter af bideskinner på https://bedresoevn.dk/bideskinne-test/

Er det snorken, der afbryder din nattesøvn?

Snorken kan også være en stor hindring for en god nattesøvn. Det kan være din egen snorken, der vækker din partner, og holder vedkommende vågen i timevis. Måske ved din partner, at du har brug for at sove, så du kan være veludhvilet på dit arbejde.

Derfor vælger din hensynsfulde partner måske at lade dig sove, og lider i stilhed. Selvom du får sovet, er det dog ikke en god løsning. For at familie og parforhold skal fungere, skal begge parter have en ordentlig søvn om natten.

Uanset om det er dig selv eller din partner, der snorker, er det vigtigt for alles trivsel, at problemet bliver løst.

Det kan naturligvis også være dig selv, der vækkes af din egen snorken, og på den måde lider under denne tilstand.

Her kan en bideskinne også være til hjælp. Der er opfundet mange spændende gadgets til at afværge snorken. For eksempel plastre, der skal holde næsen åben, med videre. Den mest effektive forebyggelse af snorken får du dog med en bideskinne.

 Oprethold en sund kropstemperatur

Vores kropstemperatur varierer meget alt efter køn, alder, fysisk form og generel helbredstilstand. Endvidere kan kropstemperaturen variere fra nat til nat, alt efter hvad vi har foretaget os og indtaget i timerne op til søvnen.

Mennesket er i virkeligheden afhængig af en stabil kropstemperatur indenfor et ret lille spektrum af kulde og varme. Hvis man har det for varmt under søvnen protesterer kroppen og vækker dig, så du kan gøre noget ved det.

Det er utrolig ubehageligt at vågne op badet i sved, og det kan være svært at falde i søvn igen. Ligeledes kan det være helt umuligt at finde hvile og falde i søvn, hvis du ligger og fryser.

Her kan det rigtige valg af sengetøj være en stor hjælp. I de seneste år er der udviklet nye og spændende typer af stof med gavnlige kvaliteter.

Her skal særligt fremhæves Bambus sengetøj, der ikke kun er lækkert at røre ved. Bambus sengetøj har den unikke kvalitet, at det både er svedtransporterende, og samtidig hjælper dig med at opretholde en optimal kropstemperatur under søvnen.

Derfor kan Bambus sengetøj være medvirkende til at forebygge, at du vågner om natten. Således kan du styrke din gode søvnrytme.

Mindfulness kan være vejen frem

Et sidste godt råd til at styrke eller opbygge en god søvnrytme kan med et ord kaldes mindfulness. Ofte er det de bekymringer, vi har om morgendagens udfordringer, der gør, at vi vågner og ikke kan falde i søvn.

Hvis du midlertidigt kan fjerne disse bekymringer fra din bevidsthed, vil du have bedre muligheder for at få en fredelig nattesøvn. Men hvordan får du dine bekymringer ud af hovedet?

En fredelig og positiv meditation før sengetid kan være en stor hjælp. Det behøver ikke være en buddhistisk ceremoni med klokker og røgelse, men blot et stille tidsrum hvor du beslutter at lægge bekymringerne fra dig natten over.

Med henblik på at du kan angribe udfordringerne med fornyet kraft den næste dag. Du kan eventuelt tilføje en lille håndskrevet liste, hvor du nedfælder de ting, du skal have gjort noget ved den kommende dag.

Nu kan du lægge dig til at sove, i sikker forvisning om at du ikke glemmer at få gjort de vigtige ting, de står jo på listen. Husk dog at få lavet listen inden meditationen.

Menu
Top