Hvilken kugledyne skal man vælge? Her er 5 tips til at finde den rigtige

Har du overvejet en kugledyne? Så burde du måske begynde at tage dine overvejelser seriøst, for en kugledyne kan have store positive effekter for både din nattesøvn og dit humør. Særligt hvis du har ADHD, stress, angst eller lider af søvnløshed, så kan en kugledyne være et godt redskab til din hverdag.

Men lige meget hvad, så er en kugledyne med til at gøre, at du bevarer en dyb søvn natten igennem, hvilket medfører, at du sover bedre, og deraf at du er roligere og i bedre humør. Så spørgsmålet er vist ikke, om du skal investere i en kugledyne.

Spørgsmålet er nærmere, hvordan du vælger den rigtige.

1. Vælg den rigtig vægt og størrelse

Kugledyner består af små kugler - oftest glas eller plastik - der er på størrelse med sandkorn, og det er disse, der giver dynen sin kendetegnende tyngende kraft. Kugledyner fås i forskellige versioner i forhold til vægt. For at du får den bedst mulige oplevelse med en kugledyne, er det vigtigt, at du vælger den rette vægt. Her er en god tommelfingerregel, at kugledynen skal veje omkring 10% af din kropsvægt.

Vægten er afgørende, da en for tung kugledyne vil føles klaustrofobisk og ubehageligt tyngende, modsat vil en for let kugledyne ikke have den ønskede effekt. Selvom der er tommelfingerreglen med de 10%, så er det stadig forskelligt, hvordan hver enkelt person oplever en kugledyne.

Nogle vil derfor synes, at det er alt for tungt, hvis dynen vejer 10% af deres kropsvægt, mens andre vil have mere gavn af en endnu tungere dyne. Derfor er reglen om de 10% af egen kropsvægt kun et godt pejlemærke, når du køber din første kugledyne.

Derudover kan kugledyner fås i forskellige størrelser. Det kan være en god ide at købe en dyne, der er lidt større end dig selv for at opnå den mest omfavnende fornemmelse.

2. Vælg det rigtige materiale

Kugledyner produceres i alle mulige forskellige materialer. Der findes både kugledyner i bomuld, flannel, mikrofiber og polyester, så du kan få den kugledyne, der passer allerbedst til dig og din hud. Derudover kan det være en stor fordel at købe en kugledyne, der kan vaskes, da det altid er en fordel at kunne vaske noget, man bruger så ofte som en kugledyne, hvis den skulle gå hen og blive beskidt.

Kugledynens indre materiale er vigtigt, men det er også vigtigt, hvad du pakker din dyne ind i. Nogle sælgere tilbyder, at du kan købe sengetøj med til din kugledyne med det samme, men hvis du skal ud at investere i dit eget, så er et godt bud bambussengetøj.

Bambussengetøj har nemlig temperaturregulerende egenskaber. Dermed har du, med en kugledyne beklædt med bambussengetøj, skabt de bedste mulige sovebetingelser for dig selv.

3. Vælg det rigtige fyld

Kugledyner består som nævnt af små kugler i enten glas eller plastik. Hvis du dog synes, at det lyder lidt for meget med en dyne, der udelukkende består af små perler eller kugler, så er der også mulighed for at købe en lidt blidere udgave af kugledyne. Der sælges nemlig også kugledyner, som både består af kugler og af bomuld eller fiberfyld af anden slags.

Disse dyner minder mere om rigtige dyner, end de kugledyner som udelukkende består af kugler. Kugledyner, der består af en blanding mellem bomuld og kugler, er dermed en god overgangsdyne, hvis du lige skal vænne dug til kugledynerne. Det kan nemlig godt være en lidt intens oplevelse at skulle sove med en dyne, der tynger, modsat de helt lette dyne, som du nok er vant til.

Hvis du starter ud med en kugledyne, der også indeholder bomuld, kan du senere skifte over til en dyne bestående udelukkende af kugler, hvis du bliver helt vild med kugledyner.

4. Undersøg de forskellige modeller

Der findes i dag mange forskellige modeller og mærker af kugledyner, og det kan derfor være en god ide at læse et par anmeldelser igennem og se, hvad der tiltaler dig mest. Nogle dyner har fokus på dynens omfavnende fornemmelse, andre har fokus på at dynerne er allergivenlige og produceret uden brug af sundhedsskadelige stoffer og så er der dem, der fokuserer på at levere til en helt skarp pris. Det er en god ide at opveje hvilke ting, der betyder noget for dig, når du skal vælge hvilken kugledyne, som du skal købe.

På nettet findes der mange tests af de forskellige kugledyner. Hvis du er interesseret i en god prisvenlig kugledyne, er kugledynen fra Duermo et godt bud.

5. Sørg for du ikke kan træffe forkerte valg med en tilfredshedsgaranti

Kugledyner i Danmark kan kun købes på nettet, og det gør det ikke nemmere, når du skal vælge din allerførste kugledyne. Når du skal købe en kugledyne, er det vigtigt, at dynen passer godt til dig. Om den gør det, kan du kun finde ud af ved at prøve den. Heldigvis tilbyder flere af firmaer en tilfredsheds- eller søvngaranti, som de kalder det. Her har du mulighed for at prøve dynen af - typisk i 30 dage - og hvis du ikke er tilfreds, kan du sende dynen retur. Dette kan være en god måde for dig at teste, om det er noget for dig med en kugledyne, og om du har valgt den rigtige vægt.

Du kan have mange ideer om, hvad der er det rigtige for dig, men det er først, når du skal sove med kugledynen, at du finder ud af, om det er noget, som egentlig virker for dig. Derfor er der ikke andet for end at give det et forsøg - det kan jo være, at du får en helt anden soveoplevelse fremover. 

Menu
Top